Bası yaraları hareket edemeyen (immobil) hastanın pozisyonuna bağlı olarak basıya en çok maruz kalan kemik çıkıntısı bulunan bu bölgelerde, sürekli aynı bölgeye uygulanan basınç nedeniyle cilt hastalıkları görülmeye başlamaktadır. Yatak yarası (basınç ülseri, bası yarası, dekübit) yırtılma, sürtünme, uzun süre basınca maruz kalma veya diğer faktörlerin etkisiyle vücuttaki deri ve deri altındaki dokularda meydana bölgesel doku zedelenmeleri sonucu deri ve kas üzerinde gelişen yaralanmalardır.
Genellikle uzun süreler hareketsiz yatmak zorunda kalan ya da yatağa bağımlı yaşayan hastalarda ortaya çıkmaktadır. Vücudun aynı pozisyonda uzun süre kalması sonucu belli vücut noktalarında fazla basınç oluşmakta, bu basınç kan dolaşımını aksatmakta ve bu da doku ölümlerine ve bölgesel yaraların oluşmasına sebebiyet vermektedir.
Yatak yaraları, tüm dünyada da sağlık kurumları açısından önem taşıyan, hastaların ağrı çekmelerine, yara bakımı ve tedavisi için uzun süre hastanede yatmalarına yol açan, hem hasta, hem de hastane için yüksek maliyetler doğuran, hasta memnuniyetini düşürebilen oluşmasına yol açan, hastaneler açısında uzun süren tedavilerde, hasta memnuniyetini de düşürme potansiyeline sahip önemli bir sorundur.